Vereniging Windturbine-Eigenaren Friesland

Een Energiek en Zelfstandig Fryslan

Het ontstaan van Freon en haar boodschap verwoord...

Freon is ontstaan na het vormen van een groeiende groep mensen en organisatie die nauw betrokken zijn bij de energietransitie in Fryslan. FREON is een afkorting van Friese Energie Ontwikkelingsnetwerk.

Laatste MW's windenergie verdeeld over de provincies

Provincies hebben een definitief akkoord bereikt over de onderlinge verdeling van 6000 MW windenergie op land. Eind vorig jaar wezen de provincies al gebieden aan voor ruim 5700 MW, nu zijn ook de laatste restanten verdeeld. De nieuwe verdeling vindt u onderaan dit bericht.
Provincies hebben op individuele basis prestatieafspraken gemaakt met het rijk. Deze afspraken tellen op tot 6000 MW, waar de gezamenlijke provincies voor aan de lat staan. Uiterlijk in 2020 moet dit gerealiseerd zijn. Provincies zijn verantwoordelijk voor het ruimtelijk mogelijk maken van de plaatsing van windmolens.
Waar de molens er daadwerkelijk komen is afhankelijk van lokaal draagvlak en de markt. Wanneer blijkt dat bepaalde gebieden afvallen, zullen de betreffende provincies alternatieve gebieden aanwijzen.
Het kabinet stelt op korte termijn de Rijkstructuurvisie Wind op Land (SWOL) vast. Aanstaande donderdag spreekt de Tweede Kamer hierover. In de SWOL worden gebieden planologisch vastgelegd die geschikt zijn voor grootschalige windenergie. Deze gebieden komen overeen met de gebieden die de provincies daarvoor hebben vrijgemaakt. Voor Friesland betekent dit dat zij 530,5 Megawatt moeten plaatsen tot 2020.

Bron: IPO